Wil jij samen met het energieteam jouw huis verduurzamen?

Gezocht: wijkbewoners die hun huis willen verduurzamen en precies willen weten hoe dat moet? Jij kunt je kandideren voor de pilot, waarmee het Energieteam De Hunze/Van Starkenborgh de verduurzaming van onze wijk een impuls wil geven. De bedoeling is buurtbewoners te ondersteunen bij het – al dan niet geleidelijk – aardgasvrij maken van hun huis.

Het energieteam werkt daarbij samen met het bedrijf Sameen, dat studenten inzet om energieproblemen op te lossen. De bedoeling is om van drie woningtypes (twee in De Hunze, een in van Starkenborgh) te onderzoeken hoe die het best verduurzaamd kunnen worden. Daartoe wordt telkens één huis van elk type kostenloos onder de loep genomen. Daarmee wordt duidelijk hoe jouw woning kan worden verduurzaamd en wat dat bij benadering kost. Die informatie komt dan ook beschikbaar voor de bewoners van de overige woningen van hetzelfde type. Sameen bekijkt vervolgens met de gegadigden de mogelijkheden voor subsidie, een gezamenlijke offerte-aanvraag en collectieve inkoop.

De eerste gegadigden voor de pilot meldden zich op de informatieavond van Grunneger Power en het energieteam op 8 november in De Hunzeborgh. Die komen allemaal uit De Hunze. Dus geïnteresseerden uit Van Starkenborgh worden in het bijzonder opgeroepen om zich aan te melden via energieteam@dehunzevanstarkenborgh.nl. Opgave is mogelijk tot 15 december 2023.

Het energieteam en Sameen gaan gezamenlijk bekijken met welke woningen de pilot begint. De voorkeur gaat uit naar een woningtype waarvan er veel bestaan. Sameen begint de werkzaamheden in de derde week van januari. 

De pilot is mogelijk door een Startsubsidie Lokale Energie. Die komt uit de geldpot van het Nationaal Programma Groningen. Als het project een succes wordt, gaat het energieteam op zoek naar geld om het een vervolg te geven.

Plaats een reactie