Nieuwsbrief 3 – November 2023

Hoe krijgen we onze woning van het gas af? Bijna 40 bezoekers die antwoord zoeken op die vraag kwamen woensdagavond 8 november naar buurtcentrum De Hunzeborgh. 

Deskundigen van energiecoöperatie Grunneger Power, Duurzaam Groningen (gemeente) en het bedrijf ReHeat uit Grootegast waren aanwezig om de wijkbewoners daarbij een handje te helpen. Aan vijf tafels gaven ze uitleg over de onderwerpen warmtepomp, isolatie, zonnepanelen, zonneboilers/heatpipes en subsidies/ financiën.

De avond was georganiseerd door Energieteam De Hunze/Van Starkenborgh en Grunneger Power dat een rondgang langs de wijken maakt om de energietransitie een duwtje in de goede richting te geven. Het energieteam maakte bekend dat er definitief een pilot komt om wijkbewoners te ontzorgen bij de verduurzaming van hun woning.

Het werkt daarbij samen met het bedrijf Sameen, dat studenten inzet om energieproblemen op te lossen. De bedoeling is om van drie woningtypes (twee in De Hunze, een in van Starkenborgh) te onderzoeken hoe die het best verduurzaamd kunnen worden. Daartoe wordt één huis onder de loep genomen. Met de resultaten kunnen de bewoners van de overige woningen van hetzelfde type dan hun voordeel doen. Sameen bekijkt met hen de mogelijkheden voor subsidie, een gezamenlijke offerte-aanvraag en collectieve inkoop.

De eerste gegadigden voor de pilot meldden zich op de informatieavond. Het energieteam en Sameen gaan gezamenlijk bekijken met welke woningen de pilot begint. De voorkeur gaat uit naar een woningtype waarvan er veel bestaan. Sameen begint de werkzaamheden in de derde week van januari. 

De pilot is mogelijk door een Startsubsidie Lokale Energie. Die komt uit de geldpot van het Nationaal Programma Groningen. Als het project een succes wordt, gaat het energieteam op zoek naar geld om het een vervolg te geven.

Plaats een reactie